Assalamuaikum....
Lama gak tak masak ni..Ada permintaan dari kawan nak berbuka puasa makan Asam Pedas...
Kay: Emmm u nk makan apa?
Kawan: 1)Makanan Paling u minat masak/makan
2)Asam Pedas
3)Makanan yg mana u boleh masak je la..X kesah
Master Chef Herbalife
Kay: (Dalam Hati berkata...Amboiii kena cabar masak ni..Aduhhhh )
Kay: Ok la u...Tak sedap sorry...I masak Asam Pedas..
OMG...
Teringat dulu nah masak sekali...Tapi x tau la apa silapnya Abah kata tak sedap...Maybe jenis ikan yang Kay masa bukan selera Abah...
So kali ni try sekali lagi masak ASAM PEDAS ALA MISS KAY
OK BAHAN-BAHANYA
Bawang Puith 5 Ulas
Bawang Merah yg Kecil 6 Ulas
(Dua Bahan ni Kay tumbuk lumat..)
Cili Kering
(Cili Kering Kay masak dulu then giling sampai halus..Merah tangan oooiii)
Serai
(Di titik)
Minyak Masak Bunga Matahari...Lebih Sihat :)
Asam Keping 5 Dan Air Asam
Bahan Kering
Ketumbar Satu Sudu, Lada Hitam Satu Sudu & Herba Satu Sudu (Ditumbuk)
Belacan (Dibakar)
Satu Sudu Serbuk Kari
Gula Dan Garam
Sayuran
Daun Kesum
Bunga Kantan
Tomato
Bendi
Ikan Kembong 6 Ekor..Atau leh lebih
Bahan-Bahan |
Sesi Menumbuk |
1)Bawang Merah & Bawang Putih tadi ditumbuk..Panaskan Minyak..Tumis Sampai wangi baunya..
2)Masukkan Cili Kering...Goreng sampai masak
(Kalau x masak betul-betul boleh sakit perut)
3)Masukkan Serai
4)Masukkan Semua bahan Kering tadi (Serbuk Kari ,Lada Hitam,Ketumba,Herba dan Belacan)
5)Masukkan asam Keping dan air Asam Jawa..Penting ni
6)Bila dah mendidih baru masukkan Sayuran
7) Masukkan Garam Dan Gula..
8) Last Baru Masuk Ikan...Ikan x perlu lama..Nanti Hancur...
No comments:
Post a Comment